KVALITET, KLIMA OG ØKOLOGI GÅR HÅND I HÅND
I vores landhandel vil vi inspirere til en god og bæredygtig madkultur, hvor kvaliteten og lokaliteten er pejlemærker. Her forenes markens grøntsager, urter, frugt og kød med køkkenets kvaliteter og bliver til nænsomt forarbejdet madhåndværk.
Der skal godt grej til, om det er køkken, huset eller haven der skal arbejdes i. Landhandlen har derfor godt og smukt køkkentøj af høj kvalitet, der holder hele livet hvis du passer på det.
Landhandlen bliver til:
DIN GRØNNE KØBMAND
På Rabarbergaarden er der allerede en god, men meget lille købmand, den vil vi udvide, så der kan blive plads til flere af gårdens egenproducerede fødevarer, varer fra lokalområdets producenter der arbejder med fokus på bæredygtighed og klima.
Vi vil ikke kun udvide arealet – vi vil også udvide åbningstiden og holde åbent dagligt. Det giver dig mulighed for at købe dagligvarer der er produceret med fokus på bæredygtighed og klima – hver dag!
KLIMAVENLIG STRØM OG VARME GIVER MENING
En udvidelse af købmanden betyder, at der skal produceres flere fødevare i produktionskøkkenet, bruges mere strøm til køl og frost i butikken, så mælken fra Søtofte, isen fra Hansens Is, osten fra Tothaven, grøntsagerne fra Rabarbergaarden og skinker, pølser og syltevarer produceret på gårdens egne dyr, kan holde sig friske – og vi kan sikre fødevaresikkerheden.
Der skal også bruges mere varme til opvarmning af et større butiksareal, samt et produktionskøkken hvor der skal være aktivitet flere timer i døgnet end nu – også om vinteren.
Sagen er; at for os giver det ikke mening at gøre os utrolig umage med at producere råvarer med et lavt klimaaftryk, for så at putte produkterne på køl i en butik med køleskabe, der sluger strøm fra nettet og en butik, der bruger træpiller som opvarmning.
Vi skal være lige så ansvarsbevidste i vores energiforsyning, som vi er i resten af vores produktion.
Målet for den nye købmand og produktionskøkkenet er derfor at komme så tæt på en 100% vedvarende og selvforsynende energiløsning som overhovedet muligt.
HELT KONKRET
Hvordan vil vi komme tæt på 100% vedvarende klimavenlig energi? Jo, det vil vi gøre med:
• Solenergi: Selvforsyning af strøm via solcelleanlæg på produktionskøkkenet.
• Jordvarme: Udskiftning af naturressource-krævende træpillefyr til jordvarme.
• Grønt tag: Etablering af grønt tag rundt om solpanelerne, så vi kan ’forsinke’ regnvandets nedsivning, så det meste regnvand fordamper op i atmosfæren igen. Derved bidrager vi til den vigtige vandcyklus.
DET SKAL MIDLERNE BRUGES TIL
Vi kom i må med vores crowdfunding, takket være jeres Tore indsats – TUSINDE TAK! Vores 1. prioritet er at få en strømforsyning er der baseret på vedvarende energi. Vi starter med jordvarme, så kommer solpaneler og grønt tag, derefter kommer regnvandsindvindingen. Det kommer ikke til at ske på en gang. Midlerne vi har fået ind på crowdfundingen vil hjælpe os med at realisere solpaneler og grønt tag, og det er en vigtig del af projektet.
DET ER DIN KØBMAND – DERFOR SKAL DU VÆRE MED
Vi vil gerne lave en Landkøbmand på Rabarbergaarden fyldt med daglige fornødenhedder der er produceret med fokus på bæredygtighed og klima, men den skal ikke være til os selv, men til dig – det bliver DIN KØBMAND!
Vores mål er at etablere en Landkøbmand hvor du kan handle lokale dagligvarer – hver dag!
At gøre en aktiv indsats for klimaet.
Hvis vi i fællesskab gør flere mindre, men aktive, tiltag for klimaet, så kommer vi på sigt til at have gjort en stor forskel.
OPEN SOURCE
Vi håber at kunne inspirere andre til at åbne bæredygtige og klimavenlige, lokale købmænd i landdistrikterne ude i hele landet. Jo flere grønne købmænd, der findes, jo flere får mulighed for at tage et bæredygtigt og klimavenligt valg, når de skal handle.
Derfor vil vi lave et inspirationskatalog samt en erfaringsopsamling, som vi lægger ud som open source materiale, således at alle de lokale iværksættere, borgergrupper, landmænd og andre, der gerne vil i gang, kan få vejledning igennem de erfaringer, vi gør os med etableringen af RABARBERGAARDENS GRØNNE KØBMAND.
Vi krydser fingre og håber at kunne åbne den nye købmand ultimo april 2021!
ÅBNINGSTIDER:
Torsdag – søndag kl. 10-17
HUNDE: Det er ikke muligt at tage sin hund med på Rabarbergaarden, heller ikke udenfor.
BOOK BORD:
Vi anbefaler at booke bord, både til frokost og aften, når du gerne vil spise på Rabarbergaarden.